Groene daken zijn hip en cool
Gorinchem, 27 september 2018
Verslag door Rolia Wiggelinkhuijsen
De Groene Daken Kennissessie op 20 september 2018 bij de BDA dak- en gevelopleidingen in Gorinchem leverde verrassende inzichten. Bij deze Kennissessie, een initiatief van meerdere partijen, ontstond langzaam een groep ambassadeurs voor groene daken in de regio. Rolia Wiggelinkhuijsen (Stichting BlauwZaam) nam het initiatief, Gemeente Gorinchem, Waterschap Rivierenland en Natuurlijk Gorinchem sloten zich daar al snel bij aan. Het doel is om particulieren en bedrijven te enthousiasmeren om hun (platte) daken te voorzien van een groen dak.
Groene daken isoleren goed
Het blijkt dat een extensief groendak als goede isolatie dient in winter en zomer. Op een vlak dak zonder groen kan de temperatuur ’s zomers oplopen tot 70?C. Planten blijven circa 35ºC omdat ze evaporeren of “zweten”, de planten zijn net mensen! In de zomer ligt de temperatuur in de stad ongeveer 5-7?C hoger dan op het platteland. Dit komt doordat de gebouwen en wegen in een stad de warmte absorberen en vervolgens weer afgeven. Dit verschijnsel noemt men het “stedelijk hitte-eiland effect”. Groen reguleert de warmte grotendeels waardoor een lagere omgevingstemperatuur ontstaat. Daarnaast zorgen planten voor koeling van de lucht doordat zij vocht uitstoten (evaporatie).
Hoe cool is dat?
Groene daken dragen bij aan de biodiversiteit
Groene daken geven de stad een mooier aanzien. Ook zorg je met de afwisseling van stenen gebouwen en groendaken voor een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Het ziet er mooi uit (bloemetjes, geuren en kleuren) en verbetert de biodiversiteit, een groendak kan bijdragen tot de verhoging van de verscheidenheid aan plant- en diersoorten. Groendaken bieden ruimte aan zeldzame insectensoorten. Een sedumdak is de voedselvoorziening voor nuttige insecten en een drachtplant voor bijen en vlinders en biedt nectar en stuifmeel. Je kunt er dus je eigen honing slaan.
Hoe hip is dat?
Groene daken zorgen voor energiebesparing
Een groendak vermindert duidelijk de behoefte aan airconditioning in de zomer en biedt isolatie in de winter. In de zomer is de isolatie optimaal, omdat de lagen droog zijn en hierdoor ook de warmte goed weerkaatsen. Door een lagere behoefte aan airconditioning in de zomer en minder stookkosten in de winter, levert een groendak een belangrijke energiebesparing.
Niet enkel positieve gevolgen voor de gas- en elektra rekeningen, maar biedt ook geluidsisolatie. De isolatie tegen contactgeluiden van regen, hagel of vogels zijn zonder meer uitstekend.
Hoe cool is dat?
Zelf bier brouwen op je groene dak
Blauw-groene daken die zijn voorzien van een vernuftig reservoir dat regenwater vasthoudt en opvangt, het buffereffect. Dit zorgt voor een aanzienlijke ontlasting van het rioleringsstelsel, waardoor het overstromingsgevaar en de belasting van de waterzuivering vermindert.Op deze daken worden de daken beplant en een waterreservoir ingebouwd. Het regenwater dat door het groendak sijpelt ondergaat een zekere filtering alvorens de afvoer te bereiken. Men verkrijgt dus een waterkwaliteit die ergens schommelt tussen die van het regenwater en die van kraantjeswater. Dit gedeeltelijk gezuiverd water noemt men ‘grijs water’. Hiermee wordt bier brouwen met kraanwater verleden tijd.
Hoe hip is dat?
Groene daken worden gesubsidieerd
Om de aanleg van groendaken te stimuleren, geeft het WaterschapRivierenLand een subsidie. Het klimaat verandert. Weersextremen met droogte, hitte en hoosbuien zullen vaker voorkomen. Daar kunnen we ons op voorbereiden. Waterschappen en gemeenten nemen maatregelen om onze leefomgeving daarop in te richten. In natte perioden moet regenwater snel afgevoerd kunnen worden; in tijden van droogte willen we water juist langer vasthouden. Meer beplanting en bomen kunnen zorgen voor schaduw en verkoeling bij erg warm weer.
Hoe cool is dat?
Doe de hink-stap-sprong: klein beginnen en groot denken!?Ook inwoners, stichtingen en verenigingen kunnen meehelpen met maatregelen in eigen tuin of op eigen terrein. Om daarbij te helpen is er vanaf 1 januari 2018 een subsidieregeling voor maatregelen die helpen om overlast door klimaatverandering te voorkomen. Alle informatie over de subsidieregeling is te vinden op www.hohohoosbui.nl.?
Hoe cool is dat?
Met dank aan:
Waterschap Rivierenland
Gemeente Gorinchem
Natuurlijk Groen
BDA dak- en gevelopleidingen
De presentaties:
Buro Bergh-het dak op.pdf
Duurzaamheidsvisie Gorinchem.pdf
Intro Rob Luyk.pdf
Keynote-Gorinchem-Dirk-van-Peijpe.pdf
Moederpresentatie 20 september kennissessie.1.pdf
De deelnemers:
Meer lezen of bekijken: dak moestuin Rotterdam
De foto's zijn gemaakt door Edwin Fagel voor het blad Roofs