Eerste Symposium Water

Dat drinkwater niet zomaar uit de kraan komt begrijpt iedereen. Het is een intensief proces om van de natuurlijke grondstof water een eindproduct te maken dat drinkbaar en vooral gezond is. En in dat proces kan heel veel op een duurzame manier verlopen en daarmee een bijdrage leveren aan onze energieneutrale regio.

Eerste symposium over innoveren in de watercyclus

Op donderdag 16 april 2015 organiseerden Drinkwaterbedrijf Oasen, Waterschap Rivierenland en leden van BlauwZaam het eerste symposium over water In het schitterende Huis het Bosch in Lexmond. Aan het, op het eerste gezicht, simpel lijkend produceren van drinkwater gaat een ingewikkeld proces vooraf waarin BlauwZaam een maximale verduurzamingsslag wil realiseren. Samen met Drinkwaterbedrijf Oasen en het Waterschap Rivierenland. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor ons drinkwater en… een duurzame productie daarvan.

Na de openingsspeech van Edwin van den Heuvel, voorzitter van BlauwZaam, lieten Walter van der Meer (directeur Oasen) en Peter Willems (Programmamanager Duurzaamheid, Innovatie en Kwaliteit van het Waterschap Rivierenland) zien dat beide organisaties al reuze stappen hebben genomen in de verduurzaming van de watercyclus en meteen werd duidelijk dat we er nog lang niet zijn. Een feit waarvan iedere betrokkene zich meer dan bewust is. De kwaliteit van het drinkwater moet omhoog. De kwaliteit van het productieproces moet omhoog. En daar wordt hard aan gewerkt.

Naar een circulaire economie

Zowel Drinkwaterbedrijf Oasen als het Waterschap Rivierenland toonden aan dat de drinkwatercyclus om te vormen is naar een circulair economisch proces waarbij het afval wordt gebruikt als grondstof.

Oasen kiest daarbij voor membraanfiltratie als dé zuiveringstechniek voor het drinkwater van de toekomst. Bij zuiveringsstation Schuwacht wordt al concreet aan zo’n nieuwe installatie gewerkt. Met membraantechnologie is zelfs decentralisatie van de drinkwaterproductie mogelijk en kan het proces energie gaan opleveren. Een kans voor ondernemers.

Water in al haar vormen wordt steeds meer in relatie gebracht met het landschap. Harmonie tussen wonen, werken en recreëren zorgt dat water onderdeel wordt van een economisch proces. Joris Voeten van Roofscapes onderstreepte dit met concrete voorbeelden van complete beheersing van de watercyclus waarbij natuurlijke processen geholpen worden door technische hoogstandjes.

Duurzaam denken en doen als bron


Tijdens de paneldiscussie werd overduidelijk dat samenwerken noodzakelijk is. Tussen alle partijen, En vooral doen. Daarom riep Jan van Heukelum, kartrekker van de werkgroep Water, ondernemers op om actief mee te werken aan deze nieuwe werkgroep. Want met name uit de eenvoud van processen blijkt dat heel veel verdiend wordt aan duurzaam denken en doen en dat inspanningen om tot een energieneutrale samenleving te komen zelfs werkgelegenheid opleveren.