Saskia Tromp
Mijn naam is Saskia Tromp, 21 jaar en studeer Landscape & Environment Management aan Hogeschool Inholland Delft. Wat meer over mijzelf: Ik ben echt een buitenmens en houd van de vrijheid van erop uit gaan. Mijn favoriete plekken zijn de zee, de duinen en de uitgestrekte polders. Hier vind je rust en word je echt één met waar je bent.
Verder sport ik veel: ik doe aan longboarden (een soort skateboard, zie foto), wielrennen, hardlopen en skeeleren. Mijn passie en beetje uit de hand gelopen hobby is het longboarden, en dan met name de lange afstanden. Ik doe ook mee aan (internationale) wedstrijden, zoals de 24-uurs Ultraskate. Bij deze discipline ben ik wereldkampioen. De andere sporten doe ik ernaast als afwisseling. Na mijn afstuderen wil ik graag doorstuderen aan de Universiteit in Wageningen. Hier leer je meer over onderzoek doen op een wetenschappelijke manier en kan ik meer specialiseren. In de komende periode ga ik mij voorbereiden op de afstudeeropdracht, en dan ga ik per 1 februari 2018 beginnen. Mijn werkplek wordt Waterschap Rivierenland in Tiel.
Opleiding: Landscape and Environment Management
De opleiding die ik volg is erg breed, en gaat bijvoorbeeld over ecologie, beleid, (her)inrichting van gebieden, recreatie, bodem, leefbaarheid en natuur. Er zijn twee keuzerichtingen/minors in het laatste jaar: Stad & Milieu (o.a. vergunningen, procedures, chemische kant) en Natuur & Landschap (o.a. ecologie, soortenkennis, beheer en inrichting). Ik volg Natuur & Landschap, omdat ik geïnteresseerd ben in het verbeteren van de biodiversiteit en in het realiseren van meer groen in Nederland.
Afstudeeropdracht
Ik ga mijn afstudeerstage bij Stichting Blauwzaam houden over de vraag:
“Wat zijn de kansen voor meer natuur en biodiversiteit (op grond van de blauw- groene dooradering, verwachte bodemdaling, het huidige NNN-netwerk en vrijkomende (landbouw)gronden in de Alblasserwaard- Vijfheerenlanden?’’
De klimaatverandering heeft zowel effect op vernatting: meer hoosbuien, riolen die overlopen, rivieren die buiten de oevers treden, straten en huizen die onder water staan als effecten als effect op verdroging. Steeds langere droge perioden waarin watertekorten kunnen ontstaan.
Biedt klimaatverandering ook kansen? En zo ja, welke? Wat kun je daar mee bereiken? Ik denk dan niet alleen aan natuur& biodiversiteit maar vooral ook aan opvang en gebruik van bijvoorbeeld hemelwater.
In het kader van de gebiedsdeal 4 Groen Verbindt heeft BlauwZaam een project ingediend met de titel BlauwGroen Fundament. De uitkomsten van mijn onderzoek worden ingezet voor dit project.
De looptijd van mijn onderzoek is van februari 2018 tot Juli 2018.
Aanpak van het onderzoek
Om deze toekomstgerichte vraag te kunnen beantwoorden wordt er eerst een literatuurstudie gemaakt over waar landbouwgebieden onder druk komen te staan door bodemdaling en meer water, waar kansen zijn voor andere vormen van landbouw, waar plaats is voor ontwikkeling van biodiversiteit en hoe deze plaatsen binnen het Natuur Netwerk Nederland (NNN) gelegen zijn. Daarna worden de plaatsen voor kansen (o.a. voor groen- blauwe stroken) gevisualiseerd in een of meerdere (interactieve) kaarten. BlauwZaam wil met behulp van deze kaarten de bewustwording stimuleren en acties ontwikkelen.
De kaarten worden gemaakt in het programma GIS (Geografisch Informatie Systeem).
Ik vind het een uitdaging om met dit project aan de slag te mogen, omdat het een actueel probleem is en ik kan er een creatieve insteek aan geven. Het heeft veel raakvlakken met mijn opleiding en ik weet zeker dat ik er veel van ga leren.