Re-integratie, hoe kan dat beter?
Meerkerk, 8 april 2019 door Diderik van Beusekom, bestuurslid Blauwzaam
Re-integratie als recruitmenttool
Participatiewet
In 2015 werd de Participatiewet geïntroduceerd. Met als doel om meer mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Het uitgangspunt werd de eerste jaren door veel werkgevers als noodzakelijk, maar vooral dure verplichting ervaren. Nu vier jaar verder, begint dit beeld te kantelen: re-integratie en reactivering is de nieuwe kansrijke recruitmenttool voor ondernemers.
Tekort aan arbeidskrachten
We kampen landelijk met een tekort aan arbeidskrachten. En de voorspelling is dat dit alleen nog maar verder oploopt. Sterker nog: bij veel ondernemingen remt het de groei en vormt het een reële risicofactor voor kwaliteit. Op alle vlakken wordt dan ook keihard gezocht naar nieuwe mogelijkheden om medewerkers te vinden en te binden. Met vele nieuwe initiatieven als gevolg.
Mail: Diderik van Beusekom, Bestuurder Blauwzaam, Thema MensEnWerk
Arbeidsmarkt in beweging
Inclusief ondernemen is hot. Termen als inclusieve arbeidsmarkt, sociaal ondernemen en maatschappelijk ondernemen krijgen kleur. De arbeidsmarkt verandert zichtbaar. De eerste positieve resultaten worden geboekt met online platforms, waar werkgevers en werknemers op basis van talenten worden gematcht.
Ondernemers, onderwijs en overheid weten elkaar op nieuwe manieren te vinden waarbij fysieke grenzen vervagen: steeds meer werken partijen samen op terreinen of zelfs bij elkaar op locaties. Achterliggend idee: als je van elkaar ziet wat je doet, zie je waar mogelijkheden liggen en is kruisbestuiving makkelijker. Denk aan de onderneming waar ruimte is voor mensen met grote en kleine afstand tot de arbeidsmarkt. Medewerkers ontwikkelen zich op de werkvloer, door bijvoorbeeld taal- en techniektrainingen op de werkvloer.
Ondernemer onderneemt, overheid ontwikkelt
Ook gevestigde businessmodellen worden opengebroken en opnieuw vormgegeven. Bestaande opdrachtgever/leverancier relaties verschuiven. Zo legden ondernemers tot voor kort werkpakketten weg bij leerwerkbedrijven. Facturatie was tegen stuksprijs. Win/win behalve voor de mensen om wie het nu eigenlijk ging. Werk moet ook voor hen leiden tot duurzame participatie in de maatschappij. Daar gaan we voor. Inmiddels worden re-integratiekandidaten op grote schaal bij ondernemers op locatie gedetacheerd onder begeleiding van job coaches van leerwerk bedrijven. Facturatie gaat op basis van reële loonwaarde. Ook hier zijn de resultaten veelbelovend: ondernemers behouden hun invloed op het werkproces en kunnen doen waar ze goed in zijn, namelijk ondernemen. En mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan en blijven duurzaam aan het werk.
Voorzichtig optimisme en ongeduld!
Al met al is er veel gaande. Er worden substantiële stappen genomen en de eerste successen worden gevierd. Passend bij mijn aard ben ik (voorzichtig) optimistisch. Maar tegelijkertijd ook ongeduldig: er is nog zoveel meer mogelijk!
Ongeduld, Ik (Diderik en Blauwzaam) willen meer!
De slogan van ons People Convenant is "Iedereen doet mee!"Hoe krijgen we dat als ondernemers voor elkaar? Waar zit jullie uitdaging?
Ik daag jullie uit om te komen met innovatieve ideeën, waardoor we samen de arbeidsmarkt in beweging brengen en er geen tekort meer is. Ik nodig jullie graag uit voor een kop koffie of kom graag langs.
Wie weet tot welk nieuw initiatief het leiden gaat?
BlauwZaam wil werk maken van het Thema MensEnWerk.