Wilt u concreet aan de slag met de circulaire economie?
- Heeft u materiaalstromen waarvan u wilt dat ze circulair worden?
- Broedt u op een businessmodel waarin u van materiaalstromen iets nieuws of een circulaire keten wilt maken?
- Of heeft u ideeën en/of de ambitie om in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden circulaire ketens te creëren?
- En ontbreekt het u aan tijd en/of kennis?
Dan is het project ‘Waarde in de Waard’ interessant voor u! Lees verder en meld u aan!
Wat is het project ‘Waarde in de Waard’?
Het project ‘Waarde in de Waard’ is een verkennend onderzoek naar de kansen die de circulaire economie biedt voor de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het doel van deze verkenning is materiaalstromen en ontwerpvelden in kaart te brengen en te concretiseren tot enkele concrete circulaire innovatie-ideeën.
Deze verkenning is een initiatief van Stichting Blauwzaam en komt voort uit het Meerjarenprogramma ‘Groen Verbindt’ van de gebiedscoalitie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. De verkenning wordt namens Stichting Blauwzaam uitgevoerd door VerdraaidGoed en Koncerna.
Wat gaan we doen?
Binnen deze verkenning hanteren we de VIC-methode die is ontwikkeld door VerdraaidGoed in samenwerking met TU Delft. De stappen hiervoor zijn als volgt:
- Inventariseren en uitwisselen van de intenties voor deelname van de betrokken partijen en een eerste oriëntatie op hun behoeften en zoekvelden;
- Focus aanbrengen in en verdiepen van de behoeften en zoekvelden;
- Relevante materiaalstromen in kaart brengen;
- In een creatieve sessie alle input samenbrengen en uitwerken tot een reeks aan circulaire ideeën;
- 2-3 meest kansrijke ideeën selecteren en deze concretiseren tot een gedetailleerd concept (aan deze laatste fase zijn kosten verbonden; zie hiernaast).
Wat is daarvan het resultaat?
We beogen 3 resultaten:
- 2 tot 3 concrete, uitvoerbare concepten van nieuw, circulaire ketens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden;
- inzicht en ideeën op omtrent de materiaalstromen en behoeften in de regio en mogelijke circulaire ketens op de langere termijn;
- bewustwording van het belang en de mogelijkheden van een circulaire economie.
Wilt u meedoen?
Heeft u of kent u een organisatie die:
- redelijke hoeveelheden fysieke materiaalstromen heeft, die regelmatig en in min of meer stabiele vorm voorkomen, waarvoor betere oplossingen worden gezocht dan die nu beschikbaar zijn (of die zulke materiaalstromen nodig heeft);
- gevestigd is in de Alblasserwaard of Vijfheerenlanden en/of die in deze regio een aanzienlijk deel van haar activiteiten heeft;
- bereid is om circulair ondernemen in de eigen organisatie concreet te maken;
- bereid is om in eigen organisatie naar oplossingen te zoeken voor de eigen materiaalstromen (of voor die van anderen);
- gedurende de looptijd van deze verkenning tijd en menskracht vrij wil en kan maken om actief te participeren in deze verkenning, waaronder de kick-off en de creatieve sessie;
- financieel wil en kan bijdragen aan de uitwerking van het circulaire concept waar zij bij betrokken is, mocht dit concept in de verdiepingsfase verder worden uitgewerkt (de financiële bijdrage zal ca. 1.250 euro per concept bedragen en kan gedeeld worden als meerdere partijen hierbij betrokken zijn);
- bereid is de eigen uren die in deze verkenning worden geïnvesteerd bij te houden en te delen met het projectteam;
- ermee akkoord is dat haar naam genoemd wordt in de communicatie rondom dit project?
Heeft of kent u een organisatie die ja zegt op bovenstaande punten en een flinke stap verder wil komen op het pad van circulair ondernemen? Lees dan vooral verder.
Wie zoeken wij?
In aanvulling op bovenstaande 8 punten:
- Wij streven naar een goede afspiegeling van sectoren in de A5H. Gezien het karakter van het hierboven genoemde Meerjarenprogramma nodigen wij ook nadrukkelijk agrarische en recreatieve organisaties uit om te reageren.
- Wij vragen de deelnemende organisaties partner te worden van Stichting Blauwzaam, mochten ze dat nog niet zijn. Partners van Blauwzaam steunen de duurzame ontwikkeling van de regio en maken initiatieven als de verkenning ‘Waarde in de Waard’ mede mogelijk. Het partnerschap kost slechts 250 euro excl. btw per jaar en geeft onder meer gratis toegang tot het jaarlijkse symposium. Meer informatie over het partnerschap vindt u hier.
- Voor de goede orde: wij zijn niet op zoek naar materiaal- of reststromen die we van u kunnen overnemen. We zoeken organisaties die in hun eigen processen willen zoeken naar circulaire oplossingen!
Hoe kunt u zich hiervoor aanmelden?
De aanmeld- en selectieprocedure is als volgt:
- Als u in kunt stemmen met alle acht bovenstaande punten en u wilt aan dit project deelnemen, dan kunt u uw interesse uiterlijk op 7 september 2018 kenbaar maken door dit formulier in te vullen.
- Wij zullen uw aanmelding bevestigen. Mogelijk uitnodigen wij u vervolgens uit een aantal vragen over uw organisatie te beantwoorden.
- Op basis van de aanmeldingen, de ontvangen informatie en de hierboven genoemde criteria zal Stichting Blauwzaam een selectie maken van 15-20 organisaties die voor dit project in aanmerking komen.
Contact
Wilt u meer informatie over de Verkenning 'Waarde in de Waard', neem dan contact op met projectleider Gerard de Winter van Koncerna (gerard@remove-this.koncerna.nl, 06 38610455).
Meer informatie over andere initiatieven van Blauwzaam rondom het thema ‘circulaire economie’ vindt u hier.