Veel inspiratie voor circulaire innovatie bij BlauwZaam
16 januari 2019
Dromen, durven, doen! Die drie woorden kwamen samen in de inspiratiesessie ‘Circulaire Innovatie’ op 16 januari 2019 in Groot-Ammers. Twaalf partners van BlauwZaam presenteerden daar hun goede voornemens voor 2019: 5 circulaire concepten die dit jaar realiteit gaan worden en nieuwe waarde gaan creëren. Stuk voor stuk mooie resultaten uit de intensieve circulaire verkenning ‘Waarde in de Waard’.
De droom: het vergroten van de waarde in de streek
Begin september vonden twaalf partners van BlauwZaam elkaar in een gezamenlijke droom: stappen zetten naar een circulaire bedrijfsvoering. In een circulaire bedrijfsvoering wordt waarde gecreëerd door grondstofkringlopen te sluiten, verspilling tegen te gaan en gebruik te maken van wat er al is of van wat hernieuwbaar is. BlauwZaam heeft met het project ‘Circulaire Verkenning Waarde in de Waard’ een intensieve masterclass georganiseerd om deze droom handen en voeten te geven.
De durf: het verlaten van de gebaande paden
Midden in de winter een bijeenkomst voor ondernemers in de buitenlucht organiseren: dat is ongewoon en risicovol. Juist daarom kozen de deelnemende bedrijven ervoor om de inspiratiesessie op 16 januari te laten beginnen op het terrein van Korenet in Groot-Ammers. Want het lef om de gebaande paden te verlaten en tijd te investeren in iets waarvan de uitkomst onzeker is, dat is precies waar innovatie om draait. Dat wilden de deelnemers kracht bijzetten.
Het doen: werken aan de eigen ‘winkel’
De kracht van dit project zat hem, zoals een van deelnemers verwoordde, bovenal in het ‘doen’: in workshopachtige settings het abstracte idee van circulaire economie omzetten tot concrete actieplannen voor de eigen ‘winkel’. Dat kun je gerust letterlijk nemen, want op die koude januarimiddag bij Korenet waren 50 mensen op ludieke wijze getuige van de eerste, symbolische transactie tussen twee bedrijven in wording: tweedekansbouwmarkt de Kluslus en De Gespreide Herberg.
Vervolgens werden de bezoekers uitgenodigd om zich in de Avonturenboerderij op te warmen voor de presentaties van andere circulaire concepten: van oplossingen voor wegwerpkoffiebekertjes en het scheiden van kantoorafval tot relatiegeschenken uit streekgebonden reststromen. Lisanne Addink-Dölle en Gerard de Winter gaven als projectleiders een toelichting op de innovatiemethode en circulaire businessmodellen waarmee de deelnemers tijdens de intensieve workshopdagen hun droom concreet hebben gemaakt.
Veel inspiratie voor een vervolg
De bezoekers van de inspiratiesessie waren onder de indruk van de mogelijkheden die het thema ‘circulaire economie’ biedt. Zij konden na afloop hun interesse kenbaar maken voor mogelijke nieuwe circulaire verkenningen en masterclasses. Wil je ook met circulaire innovatie aan de slag? Bijvoorbeeld rondom thema’s als de koffieketen (koffiedik, koffiebekers etc.), circulair bouwen of de eigen bedrijfsprocessen? Of wil je ook een circulaire masterclass? Neem dan contact op met Lisanne Addink-Dölle van VerdraaidGoed en Gerard de Winter van Koncerna.
Deze bijeenkomst is mogelijk gemaakt dankzij de gastvrijheid van Korenet en de Avonturenboerderij en de circulaire koekjes van Bakkerij van der Grijn. BlauwZaam heeft het project ‘Waarde in de Waard’ georganiseerd met steun van Provincie Zuid-Holland en het Meerjarenprogramma Groen Verbindt.