BlauwZaam Café 6: De regio Alblasserwaard / Vijfheerenlanden als duurzame vestigingsplaats
DATUM: 2 november 2017 vanaf 19.30
LOCATIE: De Brurgemeester, Bleskensgraaf
Toegang: GRATIS
In de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden hebben vele organisaties en bedrijven hun wortels liggen. Ze voelen zich verbonden met de streek en willen graag ondernemen in het groene hart. Velen voelen de behoefte om dit op toekomstbestendige / duurzame manier te doen. Maar hoe doe je dat dan precies? Wat maakt de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden tot een duurzame vestigingsplaats? Aan welke eisen moet het gebied voldoen? Hoe zit het met het arbeidspotentieel, de IT-ontwikkelingen, de belasting van het milieu, de infrastructuur.... Wat is er nodig om dit alles verder te ontwikkelen? Of moeten we het houden zoals het is?
Waarom zou je je in de Allbasserwaard Vijfheerenlanden vestigen?
Is er een antwoord? Martin licht het thema toe.
Quote Erik Spaans
Mijn gedachten bij A5H als duurzame vestigingsplaats: “De energietransitie, het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzame alternatieven, biedt ongekende kansen voor iedereen: boeren, ondernemers, burgers. Maar het is een reis zonder reisgids, zonder kaart en zonder gebaande paden. Een expeditie waarbij samenwerken noodzakelijk is om te overleven. Gaan we dus doen!"
De muziek wordt verzorgd door Nothing Short Of Amazing
Deze drie muzikanten hebben elkaar ontmoet op Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Zij hebben daar vier jaar gestudeerd maar zijn pas samen gekomen in de laatste maanden van school. De muzikanten hebben allemaal verschillende roots maar passen goed bij elkaar.
De band bestaat uit: Elvis Homan – drums, Saman Krielaart – toetsen en Amé Staal – basgitaar.
De band maakt alternatieve jazz muziek met invloeden van o.a. Meshuggah, Vijay Iyer, Tigran Hamasyan, Taylor McFerrin, Gerald Clayton en Thundercat.
In juni hebben zij hun eerste show gespeeld in een vol Jazzcafé Dizzy te Rotterdam. Momenteel zijn zij bezig met het schrijven van nieuwe nummers om daarmee een EP uit te brengen in het voorjaar van 2018.
De panelleden:
Frank Meerkerk, wethouder Gemeente Molenwaard
Frank Meerkerk is kernwethouder van de kernen Kinderdijk, Nieuwpoort en Langerak in de gemeente Molenwaard. Hij beheert o.a. de portefeuilles: financiën, woonbeleid, ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid. Hij woont in Ottoland en is lid van het CDA. Frank stond op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017.
Eric Spaans, directeur KaapZ
Eric Spaans is meer dan 25 jaar actief als organisatie-adviseur. De laatste jaren wordt hij veel ingeschakeld bij vraagstukken gerelateerd aan de energietransitie.
Niet zozeer als inhoudelijk of technisch expert, maar vooral als onafhankelijke buitenstaander die de verschillende partijen met elkaar in gesprek brengt. Op de website van KaapZ, het bedrijf waarvan hij één van de 4 eigenaren is, typeert hij zich als volgt: "In die jaren heb ik vaak laten zien dat het ook ‘anders’ kan. Anders in de zin van: authentiek, energiek en zonder de poespas en poeha die vaak om adviseurs heen hangt. En met meer bezieling, meer passie en een grotere betrokkenheid. Ik beschouw het als mijn rol om het samenwerken en samenleven in en tussen organisaties aangenamer, zinvoller en effectiever te maken. Niet door voor te schrijven hoe het anders moet, maar door vragen te stellen, die niemand anders durft te stellen. Door gesprekken op gang te brengen en te houden, door te zorgen voor de juiste sfeer en condities. Op die manier bied ik mensen de mogelijkheid stil te staan bij wat hen bindt en wat hen onderscheidt. Kortom, ik schep gelegenheid, ik ben een gelegenheidsschepper.”
Jan van Wijgerden, directeur Tredion
Vanaf 1999 ben ik voor mezelf begonnen en sinds die tijd is er ongelooflijk veel op ICT-gebied gebeurd. Automatisering is steeds complexer geworden en de rol van ICT in het Midden en Klein Bedrijf is van ondersteunend naar bepalend verschoven. Het zijn precies die klantencontacten die mij inspireren. Welke ontwikkeling is er, welke wens is er vanuit de klant, waar liggen nieuwe mogelijkheden in het verschiet? Wensen van de klant en eisen voor een verantwoorde bedrijfsvoering te koppelen aan de mogelijkheden die een verantwoorde ICT inrichting bieden, dat is de uitdaging.
Het gaat er daarbij om precies die match te vinden die voor de klant een ideaal evenwicht biedt tussen baten en lasten. Ik voel mij als een vis in het water waar het gaat om toepassingen te vinden die onze klanten duurzaam verder helpen.
Ik zie onderwijs als een drager van de economische ontwikkeling. Vanuit deze ambitie ben ik betrokken bij de oprichting van de HBO ICT opleiding binnen Da Vinci Gorinchem, die dit jaar van start is gegaan.
Henk Bouter, directeur Slagerij Bouter
Voor Henk Bouter is de klant koning. Slagerij Bouter is een begrip in de regio, die in al die jaren een nauwe band met de klant heeft opgebouwd in de regio.
In de zomer van 2002 is Henk echt in de zaak gestapt.
Slagerij Bouter heeft inmiddels twee winkels in de Alblasserwaard, in Hoornaar en in Giessenburg, tevens bezoekt de winkelwagen de klanten thuis in de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden.
Josia Bikker; directeur van Architectenburo Bikker BV
Architektenburo Bikker BV is een veelzijdig architectenbureau uit Groot-Ammers. Ik mag hierin leiding geven aan de projecten en algemene organisatie van ons familiebedrijf. Daarnaast ben ik aanspreekpunt voor nieuwe relaties, opdrachten, kansen en uitdagingen. Tevens ben ik actief lid van de BlauwZaam werkgroep 'Bouwen en wonen'.