Programma Symposium VII

Het BlauwZaam Symposium VII op 26 oktober 2017 wordt een middag-avond om te luisteren, te leren en met elkaar van gedachten te wisselen hoe circulair denken en doen kan bijdragen aan een gezonde onderneming en hoe circulair ondernemen kan bijdragen aan een gezonde samenleving. Dat gebeurt met onderstaand programma.

Symposium VII wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden en VNO-NCW AV. 

14.30 uur Zaal open

Kom op tijd! Dan kun je onder het genot van een kop koffie of thee alvast de ondernemersmarkt verkennen en bekenden begroeten. 

15:00 uur Opening door Gerard de Winter

Dagvoorzitter Gerard de Winter (bedrijfsprofeet bij Koncerna) gaat in gesprek met Wils van Dam (directeur bedrijven bij Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden), Mireille Horden (voorzitter van VNO-NCW AV) en Jan Brandwijk (voorzitter van Stichting BlauwZaam).

15:15 uur Circulaire toekomstbeelden door Stefaan Vandist

Stefaan Vandist is trendwatcher en innovator bij Trinity Consult. Hij laat ons zien hoe de wereld de komende jaren in rap tempo verandert en hoe innovatieve spelers met frisse en circulaire businessmodellen de gevestigde orde gaan uitdagen. Met zijn innovatieperspectief en vooruitgangsoptimisme maakt hij ons aangenaam ongerust. Stefaan begeleidt innovatieprocessen bij diverse organisaties die voorsprong willen realiseren dankzij duurzame innovatie.

16:15 uur Netwerken en ondernemersmarkt

Belangrijk onderdeel van dit symposium is vanzelfsprekend mensen de gelegenheid bieden om hun contacten met andere regionale ondernemers te versterken en uit te breiden. Daarvoor biedt het programma dan ook volop de ruimte. Bovendien zal een aantal voorlopers in circulair ondernemerschap tijdens de netwerkmomenten hun nieuwe producten en diensten tonen. Wilt u hiervan gebruikmaken en standruimte huren, laat ons dat dan weten via info@blauwzaam.nl. 

16:45 uur Circulaire proeverij

Tijdens de ‘circulaire proeverij’ laten verschillende ondernemers ons zien hoe hun innovaties en businessmodellen markten veranderen en verrassende nieuwe ketens vormen. Daarbij geven zij ons tevens een inkijkje in hun toekomstvisie, hun successen en hun uitdagingen. Wellicht ontstaan er zelfs ter plekke nieuwe schakels in de keten!

Tijdens de proeverij komen de volgende inspirerende en innoverende bedrijven aan het woord:

Remco Dupuis van Circuwear by Outfit geeft ons stof tot nadenken met zijn verhaal over hoe ‘gewoon beginnen’ leidde tot een nieuw, circulair businessmodel voor bedrijfskleding.

Een circulaire economie kan niet zonder energie. Jos van Oosten vertelt ons hoe Energiecoöperatie De Knotwilg projecten organiseert waarin het winnen van duurzame energie, het versterken van de lokale economie en het stimuleren van circulair denken samenkomen.

Cora de Groot van Mourik B.V. vertelt ons hoe Mourik wil bijdragen aan een circulair Nederland in 2050 en hoe dat proces vorm krijgt binnen de organisatie.



[vervolg 'Circulaire proeverij']

Jonas Martens van Better Future Factory doet niets anders dan circulair innoveren. Zo ontwikkelde BFF een manier om van oude dashboards uit auto’s inkt te maken voor 3D-printers en om uit oude boterhammen energie te winnen die kan dienen om nieuwe broodjes te bakken.

Marcel Peters van Bundles zag dat we steeds vaker spullen gebruiken die sneller op de afvalberg belanden. Hij legt aan de hand van Miele-wasabonnementen uit hoe Bundles bedrijven helpt hun kwaliteitsproduct ‘as a service’ aan te bieden en het kopen van wegwerpapparaten terug te dringen.

Simone Wortel:Instock zet zich in tegen voedselverspilling door reststromen opnieuw waarde te geven. Simone Wortel laat ons in vogelvlucht zien hoe Instock zich met circulair denken ontwikkelde van start-up met één restaurant naar een scale-up met drie restaurants, een foodtruck en, binnenkort, een sorteercentrum voor de horeca.

18:15 uur Netwerken en ondernemersmarkt


18:30 uur Van theorie naar praktijk: innoveren naar circulair ondernemerschap

Lisanne Addink-Dölle is eigenaar van VerdraaidGoed, bestuurslid van BlauwZaam en nr. 63 in de Duurzame 100 van Trouw. Zij is iedere dag met het thema 'Circulaire economie en innovatie' bezig. Samen met haar man Remco Addink laat zij zien hoe een van de grootste, ogenschijnlijk waardeloze reststromen ter wereld weer waardevol gemaakt kan worden.

En hoe dat in de praktijk gestalte krijgt, bij ons om de hoek. Het wordt een gloedvol betoog over slimme innovatie en verrassende ketensamenwerking, dat de toehoorders zal inspireren de volgende dag concreet aan de slag te gaan met de circulaire economie.

19:00 uur Ondertekening Convenant ‘Circulair Ondernemerschap’

Meer dan 20 partners van BlauwZaam trekken de komende drie jaar gezamenlijk op om circulaire innovatie binnen hun bedrijven vorm te geven. Hiervoor hebben zij een convenant opgesteld, dat tijdens het symposium zal worden ondertekend. Het werken met convenanten is een beproefd concept om tot daden te komen. Geïnteresseerde partijen voor deelname aan het convenant kunnen zich nog aanmelden via info@blauwzaam.nl. Meer informatie over het convenant en de deelnemende partijen vind je hier.

19:15 uur Afronding van het plenaire programma

Dagvoorzitter Gerard de Winter (bedrijfsprofeet bij Koncerna) blikt kort terug op het programma met Wils van Dam (directeur bedrijven bij Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden), Mireille Horden (voorzitter van VNO-NCW AV) en Jan Brandwijk (voorzitter van Stichting BlauwZaam).

19:30 uur Netwerkbuffet

Het buffet is ieder jaar weer een heerlijke en gezellige afsluiting van het symposium en een goede gelegenheid om nog een aantal mensen goed te spreken. Het wordt dit jaar verzorgd door Hutten, de duurzame huiscateraar van de Rabobank. 

 

Met dank aan...

Het inhoudelijke programma van dit symposium is tot stand gekomen door de inzet van Corina Blokland, lid van de ledenraad en innovatiewerkgroep van de Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden, Lisanne Addink-Dölle, eigenaar van VerdraaidGoed, bestuurslid van BlauwZaam en nr. 63 in de Duurzame 100 van Trouw, en Gerard de Winter, duurzame marketingstrateeg bij Koncerna en als projectmanager en vrijwilliger betrokken bij BlauwZaam. 

De communicatieve tamtam rondom het symposium is vooral te danken aan de grote inzet van Kok Geelen en Jody van Dodewaard van Compar Communicatie Partners, aan Monique Fransman, adviseur Marketing en Communicatie en Business Support bij Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden, en aan Rolia Wiggelinkhuijsen, bestuurslid bij BlauwZaam.